12 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Offert från fönsterfirma, så läser du den rätt

När du får offert från en fönsterfirma kan det vara bra att läsa på lite på förhand för att veta vad du ska leta efter i fönsterofferterna för att få till en så bra fönsteraffär som möjligt, oavsett om det handlar om ett komplett fönsterbyte i villan eller enklare fönsterrenovering eller fönstermålning. Här är tre viktiga saker att leta efter i fönsterofferterna du tar in från olika hantverkare.


Priset: moms, ROT-avdrag och specifikation

När du tittar på priset i offerten frestas många att enbart titta på raden längst ned där det totala slutpriset står för ditt fönsterarbete. Men det kan vara förrädiskt, du måste alltid kika närmare på vad offerten faktiskt omfattar för att kunna göra en rättvis jämförelse mellan de olika fönsterfirmorna du har kontakt med inledningsvis. Exempelvis bör du i offerten tydligt se:


Moms – kontrollera om priset som anges är inklusive eller exklusive moms. Jämför du två olika fakturor där företagen gjort på olika sätt med momsen måste du manuellt lägga på momsen (förutsatt att du inte gör beställningen som till exempel ett företag och därmed är momsbefriad).

ROT-avdrag – som privatperson får du skatteavdrag med 30 % på installationskostnaden och monteringsarbetet för ditt fönsterjobb. Men för att du ska veta hur stort avdraget blir måste ditt eventuella ROT-avdrag stå angivet på fakturan och helst redan i offerten. Precis som med momsen blir det problem om Fönsterfirma A sätter ut pris innan ROT, medan Fönsterfirma B sätter ut pris efter ROT.

Specifikation i fönsterofferten – efterfråga så mycket specifikation som möjligt så att du vet vad du betalar för. Då minskar risken för ”surdegar” mellan dig och hantverkaren, om båda är tydliga mot varandra med vilket arbete som ska utföras, vad resultatet ska bli och vad det hela får kosta.

Kolla upp fönsterfirman

Du kan på egen hand kolla upp fönsterfirman relativt enkelt. Genom att ta deras organisationsnummer (som oftast står på offerten, annars kan du fråga efter det) kan du kontrollera att det stämmer överens med det uppgivna företagsnamnet hos antingen Skatteverket eller på någon tjänst för detta såsom Ratsit.se.

Har dem en hemsida kan du även besöka den, ofta kan du få både tips och inspiration samt kanske bilder från tidigare kunder. Det kan vara bra att ha med sig i dialogen med fönsterfirman.


Offertens olika delar

Ett enkelt sätt att tänka på och kontrollera offerten på är att dela upp den i tre huvudsakliga beståndsdelar. Antingen har fönsterföretaget gjort det åt dig, eller så kanske du får pussla ihop det själv. De tre huvudsakliga delarna är:

Arbetet – här räknas framför allt montering av fönster in, men också rivning och eventuell transport av gamla fönster och annat avfall under projektet. Denna del av priset du får på fönsterbytet är ROT-avdragsgill och alltså den som ger dig 50 procent rabatt.

Material – detta omfattar i första hand fönstren i sig men även andra material som behövs för arbetet. Kolla gärna fönsterfirmans pris i offerten gentemot vad det skulle kosta att köpa in själv via exempelvis en fönsteråterförsäljare eller bygghandel.

Övrigt – andra kostnader som kan tillkomma; resekostnader, byggställning eller andra oförutsedda (eller förutsedda) utgifter. Med dessa tre ben att stå på har du skaffat dig en bra grund att stå på när du jämför offerterna från fönsterfirmorna.


Skapa en prisförfrågan här >>