5 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

7 råd inför fönsterbytet

Fönsterbyte på gång? Då behöver du dessa sju råd med dig för att det hela ska sluta prisvärt, kvalitetssäkrat och snyggt.

1. Starta offertprocessen tidigt

Ju tidigare ute du kan vara desto enklare gör du det för dig själv att verkligen vaska fram den där fönsterinstallatören som vet exakt vilka behov och förväntningar du har. Var ute i flera månader innan önskad projektstart, om möjligt.

2. Kontakta fem fönsterföretag

Ett kardinalfel många gör när de köper hantverkartjänster är att anlita ett företag på studs utan att ställa deras föreslagna pris mot andra leverantörer. Därför ska du som utgångspunkt oavsett om det rör sig om ett fönsterbyte i hela huset eller bara enstaka fönster försöka få in offerter från fem olika företag. Därefter är det enkelt för dig att analysera vilken som är bäst i pris.

3. Referenser från tidigare fönsterbyten

Ett bra sätt att sålla bland fönsterföretagen är att be dem om kontaktuppgifter till personer som tidigare köpt företagets tjänster. Det brukar oftast inte vara några problem att få fram och då kan du i godan ro kontakta de tidigare fönsterkunderna och höra dig för om hur de upplevde fönsterfirman i fråga.

4. Rabatter, bidrag och avdrag

Hör med din kommun om det finns några bidrag att söka om du till exempel ska sätta in energiglas, alltså fönster med lågt u-värde vilket bidrar till en klimatvänlig energihushållning. Tidigare gick det att söka denna typ av bidrag medan det sedan några år tillbaka är borttaget på central nivå. Dessa saker förändras dock över tid, så kolla alltid upp situationen i ditt område för säkerhets skull så att du inte missar något ekonomiskt stöd.

Ett avdrag som alltid gäller när du äger hus och sätter in fönster är ROT-avdraget som ger dig en skattereduktion motsvarande 30% av arbetskostnaden för fönsterbytet. Observera dock att det inte gäller för fönsterbyten i bostadsrätter.

Till sist bör du alltid jämföra fönstermontörens priser på material och fönster jämfört med om du köper in själv för att se vem som är billigast och därmed har bäst ”rabatt”.

5. Välj rätt fönsterfirma

När du granskat de olika offerterna och kollat lite referenser är det till slut dags att välja vem du ska anlita. Väg in priset de erbjuder, vilka fönster du får, eventuell värmeisolering (fråga om ”U-Värde”), service och garanti samt ställ övriga frågor du kan tänkas ha. Den kanske viktigaste faktorn är nog ändå den lite luddiga ”förtroende” – hur pass väl verkar fönsterinstallatören förstå vad du är ute efter? Känns de kunniga och seriösa?

6. Planera in arbetet

Ju tidigare ute du är desto större chans att du kan planera in fönsterjobbet när det passar dig. Ett omfattande fönsterbyte tar ett gäng arbetstimmar vilket kan innebära en del besvär beroende på din livssituation. Kom gärna överens med företaget som ska göra jobbet på förhand om exakt när arbetet ska påbörjas, vara klart och vad du får för rabatt på priset ifall de drar ut på tiden.

7. Besiktning av fönsterbytet

Gör en gemensam besiktning med fönsterföretaget efter avslutat jobb där ni både går igenom vad som gjorts och ser till att ni är nöjda med resultatet. Då slipper du eventuell diskussion längre fram om du efter ett år upptäcker en skavank och då blir osäker på när den uppstått. Du kan även anlita en oberoende byggbesiktningsman om du vill ha extra trygghet. Följ dessa sju råd för ditt fönsterbyte så har du gett dig själv den bästa chansen att få ett riktigt lyckat fönsterbyte!


Skapa en prisförfrågan här >>