Dessa kostnader kan du räkna med när du byter fönster, och här får du även tipsen för att få ett så bra pris som möjligt när du vill skaffa nya fönster, takfönster eller annat glas.
Vad kostar ett fönsterbyte?Generellt kan man säga att ett fönsterbyte måste delas upp i två distinkta delar – priset för själva fönstren (eller vad det nu är för glasprodukt som ska sättas in) samt kostnaden för montörens tjänster; arbetskostnaden.
Som med det mesta när det gäller byggen och renoveringar är prisvariationen extremt stor beroende på om du köper budgetmaterial till rea-pris eller om du går på specialimporterade lyxkonstruktioner. Ett billigt fönster i enkelt tvåglas utan finesser kan kosta under tusenlappen medan avancerade fönster med isolerglas eller i exklusivare material kan kosta över 10 000 kr/fönstret. Här gäller att kolla upp olika alternativ innan du gör ditt val.
Detsamma gäller det du betalar för tjänsten att få fönstren professionellt monterade, vilket då inkluderar att riva bort gamla fönster och eventuellt även kompletterande snickeriarbeten ifall de nya fönstren har andra mått än de gamla.
Timpriset för en fönsterhantverkare varierar kraftigt, men någonstans mellan 400-800 kr/timme för en kvalificerad fönsterinstallatör är rimligt. Eftersom varje fönsterbyte är speciellt är det svårt att räkna ut ett schablonpris per fönster, men räkna med minst några tusenlappar styck.
Få ned priset på dina fönsterDet finns några saker som justerar priset för ett fönsterbyte uppåt eller nedåt, som du bör känna till och i bästa fall utnyttja i förhandlingen med fönsterfirmorna.
Det så kallade ”ROT-avdraget”, vilket står för reparation, ombyggnad, tillbyggnad, täcker alla former av fönsterbyten eller renoveringar av fönster. Det gör att du kan spara mycket pengar genom att anlita en fönsterfirma snarare än att göra det själv, åtminstone minskar skillnaden i pris.
Även om det går att göra jobbet på egen hand bör du komma ihåg att felaktigt monterade fönster kan få konsekvenser för hur väl de bevarar värmen och i värsta fall gör de ditt hus mer sårbart för inbrott. Hör också med ditt försäkringsbolag vad som gäller, slarviga renoveringar eller fönsterarbeten kan få konsekvenser för din försäkring. Är du minsta osäker bör du inte chansa utan istället använda det fördelaktiga ROT-avdraget för ditt fönsterjobb, och låta en seriös och kunnig fönsterinstallatör sköta jobbet.