4 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kostnader när du byter fönster

Dessa kostnader kan du räkna med när du byter fönster, och här får du även tipsen för att få ett så bra pris som möjligt när du vill skaffa nya fönster, takfönster eller annat glas.

Vad kostar ett fönsterbyte?

Generellt kan man säga att ett fönsterbyte måste delas upp i två distinkta delar – priset för själva fönstren (eller vad det nu är för glasprodukt som ska sättas in) samt kostnaden för montörens tjänster; arbetskostnaden.

Som med det mesta när det gäller byggen och renoveringar är prisvariationen extremt stor beroende på om du köper budgetmaterial till rea-pris eller om du går på specialimporterade lyxkonstruktioner. Ett billigt fönster i enkelt tvåglas utan finesser kan kosta under tusenlappen medan avancerade fönster med isolerglas eller i exklusivare material kan kosta över 10 000 kr/fönstret. Här gäller att kolla upp olika alternativ innan du gör ditt val.

Detsamma gäller det du betalar för tjänsten att få fönstren professionellt monterade, vilket då inkluderar att riva bort gamla fönster och eventuellt även kompletterande snickeriarbeten ifall de nya fönstren har andra mått än de gamla.

Timpriset för en fönsterhantverkare varierar kraftigt, men någonstans mellan 400-800 kr/timme för en kvalificerad fönsterinstallatör är rimligt. Eftersom varje fönsterbyte är speciellt är det svårt att räkna ut ett schablonpris per fönster, men räkna med minst några tusenlappar styck.

Få ned priset på dina fönster

Det finns några saker som justerar priset för ett fönsterbyte uppåt eller nedåt, som du bör känna till och i bästa fall utnyttja i förhandlingen med fönsterfirmorna.


  1. Ju fler fönster på en gång desto billigare styckpris. Som vanligt så gäller principen att ju större köp desto mer sjunker priset per styck. Så ska du ändå byta ett fönster, överväg ifall du även har möjlighet att byta ut fler gamla fönster, eller kanske altandörren eller inglasningen på altanen.
  2. Ta alltid in offerter från olika fönsterhantverkare innan du skriver avtal, då ser du lätt vad som är ett normalt pris för just det fönsterarbete du önskar få utfört. Med flera offerter kan du också enklare hitta den fönsterinstallatör som bäst passar dig.
  3. Se till besparingen lika mycket som investeringen. Ett fönsterbyte av alla fönster i en villa kan utan problem kosta över 100 000 kronor, men å andra sidan innebär det för många husägare att gamla värmeläckande fönster ersätts med moderna varianter som håller värmen mycket bättre. Om fasaden och taket i övrigt håller tätt kan nya fönster med lågt u-värde, alltså goda energibevarande egenskaper, sänka dina kostnader för uppvärmning med många tusenlappar om året.

Glöm inte skatteavdrag för hantverkartjänst

Det så kallade ”ROT-avdraget”, vilket står för reparation, ombyggnad, tillbyggnad, täcker alla former av fönsterbyten eller renoveringar av fönster. Det gör att du kan spara mycket pengar genom att anlita en fönsterfirma snarare än att göra det själv, åtminstone minskar skillnaden i pris.

Även om det går att göra jobbet på egen hand bör du komma ihåg att felaktigt monterade fönster kan få konsekvenser för hur väl de bevarar värmen och i värsta fall gör de ditt hus mer sårbart för inbrott. Hör också med ditt försäkringsbolag vad som gäller, slarviga renoveringar eller fönsterarbeten kan få konsekvenser för din försäkring. Är du minsta osäker bör du inte chansa utan istället använda det fördelaktiga ROT-avdraget för ditt fönsterjobb, och låta en seriös och kunnig fönsterinstallatör sköta jobbet.


Skapa en prisförfrågan här >>